Kananmunien heittely ja muita King's Dayn kohokohtia


Iloiset terveiset Amsterdamista, jossa juhlitaan tällä viikolla kuninkaan syntymäpäiviä. King's Day eli Koningsdag on Alankomaissa yksi vuoden suurimpia ellei se suurin juhla, ja meno muistuttaa aika lailla suomalaisen vapun ja Notting Hillin karnevaalien sekoitusta. 

Me aloitimme maan tapaan juhlimisen jo eilen, King's Evenä, kaverin kaverin kotibileissä. Meille ennestään tuntematon isäntä toivotti meidät ovella iloisesti tervetulleeksi lauseella "vessa on tässä, alkoholi täällä ja huumeet tuolla". Pakko ihailla hollantilaisten vieraanvaraisuutta, vaikka itse jätinkin kaikki kolme kokemusta suosiolla väliin :D.

Tänään juhlinta jatkui katubileiden muodossa. Koko keskusta on ollut aamusta alkaen niin täynnä, että sain juuri äsken tavallisesti 10 minuuttia kestävään kävelymatkaan kulumaan 45 minuuttia. Jopa kanaaleilla on ruuhkaa, sillä kaikki kynnelle kykenevät ovat pakanneet kaveriporukkansa paatteihin ja laskeneet ne vesille. 

Veneajeluiden lisäksi päivään kuuluvat tiiviisti omatekoiset kirpputorit. Jalkakäytävillä on vieri vieressä pöytiä tai ihan vain maahan levitettyjä lakanoita, joille perheet ja ystäväporukat ovat asetelleet myymänsä tavarat, yleisimmin sekalaisen kokoelman vanhoja kirjoja ja käytettyjä vaatteita. Monen lakanan vieressä seisoo jotain instrumenttia soittava lapsi edessään kori, johon ohikulkijat saavat heitellä kolikoita.

Ansaintamielessä musisointia ja myymistä menestyksekkäämpää toimintaa vaikuttaisi kuitenkin olevan maalitauluna toimiminen. Seurasimme vähän aikaa muutaman miehen porukkaa, joka oli pystyttänyt kadulle pienen aitauksen. Yksi miehistä seisoi aitauksen perällä, muut myivät ohikulkijoille kananmunia yhden euron hintaan. Voinette arvata, mitä munilla oli tarkoitus tehdä.. En välttämättä itse harkitsisi tätä ammattia, mutta arviomme mukaan miehet tienasivat kymmenessä minuutissa reilut 30 euroa.

Vielä yksi Koningsdagiin tiivisti kuuluva perinne on Alankomaiden kansallisväriin pukeutuminen. Olin itse varta vasten pakannut Lontoosta mukaan appelsiininvärisen mekon, yhden harvoja oransseja vaatteita, joita omistan. Totta puhuen kaupunki oli kuitenkin vähemmän oranssi, kuin olin etukäteen uumoillut, luultavasti siksi, että kylmä sää pakottaa jengin pitämään takit päällä. Muuten se ei bileitä hidasta - tätä kirjoittaessani juhlat ovat jatkuneet jo yli 24 tuntia eivätkä näytä laantumisen merkkejä. 

Onko joku muu tänään juhlimassa Kuninkaanpäivää? Maksaisitko euron siitä, että saisit heittää tuntematonta miestä kananmunalla?














Kommentit